Bugünkü inceleme konumuz, 2022 Oscar ödüllerinde en iyi film kategorisine aday gösterilmiş olan, Apple Tv+‘ın orijinal bir yapımı olan CODA filmi. Yapımı nasıl bulduk? Apple iyi iş çıkarmış mı? Adaylığı hak etmiş mi? Hepsinden bahsedeceğiz, gelin başlayalım. İşte karşınızda CODA film incelemesi:
CODA Film İncelemesi
Öncelikle filmin adı ve konusu hakkında konuşalım. ‘CODA’, aslında ‘Children of Deaf Adults‘ yani Türkçesiyle ‘Sağır Yetişkinlerin Çocukları’ anlamına gelen bir kısaltma. Filmin ismi bile bize konusunu veriyor. CODA, ailesinde tek duyma engeli olmayan 17 yaşındaki Ruby’nin ve ailesinin yaşadıklarını konu alıyor. Aynı zamanda Ruby, şarkı söyleme konusunda çok yetenekli. Bunun için çok zaman ayırması gerekiyor ama ailesinin evi geçindirmek için yaptığı ite de onlara büyük ölçüde katkı sağlaması gerekiyor. Bu ikilemde yuvarlanan Ruby’nin ve ailesinin arasındaki ilişkiyi ve yaşadıkları zorlukları izliyoruz. Konunun da üstünden geçtiğime göre gelelim filmi nasıl bulduğuma.
Ben bu filmi çok beğendim dostlar, bir hayli sevdim. 2021’de çıkan en başarılı yapımlardan biri. Bu yazıyı yazmaya başlamadan önce uzun uzun düşündüm, bu filmde ne eksiklikler var diye. Birkaç hafif şey dışında hiçbir kusur bulamadım. Süper güzel ve içinizi ıstan bu yapımı neden mi bu kadar beğendim?
Konudan da anlayabileceğimiz üzere film büyük ölçüde işitme engelli insanları ele alıyor. Günümüz için oldukça önemli bir konu. Ana temasında bunu ele alan senaryo, o kadar güzel işlenmiş ve izleyiciye aktarılmış ki, hiç sıkılma hissiyatı vermeden bizi filme bağlıyor, tüm duyguları bize hissettiriyor. Hikaye anlatıcılığının başarısı da bunları bir hayli destekliyor. Karakter gelişimleri ve oyunculuklar da oldukça başarılı. Ailedeki işitme engelli kişileri canlandıran Troy Kotsur, Marlee Matlin ve Daniel Durant, gerçek hayatta da işitme engelliler. Bu, sahneleri daha da gerçekçi kılıyor ve elinde olmayan sebeplerde bazı yetilerini kaybetmiş olan insanların da sektöre dahil olabilmesini görmek gerçekten çok güzel. Bu kararlarından dolayı yönetmen Sian Heder ve oyuncuların başarısını bir kez daha takdir ediyorum. Aynı zamanda Troy Kotsur, en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar adaylığı aldı. Başrolümüz Emilia Jones da oldukça başarılı bir performans sergilemiş. Filmin tüm duyguları hissettirdiğinden bahsetmiştim, ona gelelim.
İşitme engelli insanların ve Ruby’nin ailesi ile kendi hayatı arasında kaldığı zaman yaşadığı sıkıntılar, hepimizin empati kurabileceği şekilde gösterilmiş, tüm olanlarla bir bağ ve empati kurabiliyorsunuz. İstemeden de olsa gözünüzü dolduran kısımlar oluyor. Düşünün, ailenizde duyabilme yetisine sahip tek kişi sizsiniz ve çok güzel sese sahip olup şarkı söyleme konusunda kendinizi daha da geliştirip hayatınıza bununla devam etmek istiyorsunuz. Ama aileniz bu yeteneğinizin nasıl bir şey olduğunu bilemiyor, bilemediğiniz bir şeye destek vermek pek kolay olmuyor haliyle. Ailenizin ellerinde olmadığı bir sebepten dolayı size destek veremediği bir yoldasınız. 2 taraf için de oldukça zor ve üzücü. Bunun bize gösterilmesi ve hissettirilmesi, konuya karşı duyarın artmasını ve bizlerin bu durumda olanları daha iyi anlayabilmesini sağlamak çok hoş. Filmin beğenilmesinin ve akıllara kazanılmasının en büyük etkenlerinden biri de empati kurmamızı sağlayıp bizi derinden etkilemesi olduğunu düşünüyorum. Burası biraz spoiler olacak ama özellikle Ruby sahnede şarkı söylerken izleyici koltuğunda olan ailesinin o an herkes eşlik ederken onların ne duyduklarının bizzat gösterilmesi beni çok etkiledi:'( Filmi bu kadar övdüm, şimdi barındırdığı çok hafif kusura değinelim.
Bir gencin, bir konuda ilerlemek isteyip bunun hakkında ailesiyle zıt düşüp sorunlar yaşaması artık çok klişeleşmiş bir ele alış şekli. Her yıl, onlarca bu tarz film çıkıyor. Ama CODA, bu klişeleri bile en güzel halinde kullanmış. Sadece bazen gözünüze batabiliyor ve olmasaydı da olurdu dedirtebiliyor. Bir de film, oldukça dramatik bir hikayeye sahip. Ama bu hikayeyi draması baskın olmayacak şekilde, gençlik filmlerine daha yakın bir işleyiş sunuyorlar. Drama potansiyeli bu kadar yüksek olan senaryoyu keşke daha dramatize bir şekilde ele alsalardı, çok daha iyi olurdu.
CODA film incelemesi metinimizi burada sonlandırıyoruz. Bizce film 2021’de kesinlikle Oscar adaylığını sonuna kadar hak etti. Ayrıca bu filmin kamu spotu olarak herkese izletilmesi taraftarıyım. İşitme engelli insanlar için çok daha bilinçli olmalıyız ve bilinçlendirilmeye yönelik çalışmalar daha çok yapılmalı. CODA filmini izlemenizi sonuna kadar tavsiye ediyorum, hatta açıp şu an bile izleyebilirsiniz. Herkese hitap edebilen bir yapım. Siz film hakkında neler düşünüyorsunuz, sizce Oscar adaylığını hak etti mi? Düşüncelerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.