Özellikle Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerinin ekranlara yansıması ile sinemanın en sevdiği yazarlarından birisi olan J.R.R Tolkien‘in, bir diğer uyarlaması olup Amazon Prime ile yayınlanacak olan Yüzüklerin Efendisi dizisi hakkında bilinen her şeyi bu listede toparladık. Tarihin en yüksek bütçesine sahip olan dizisini görmek için hepimiz çok heyecanlıyız ama şu anda bilinen her şey bu listedekilerden ibaret. Hadi başlayalım…
1Bilmeyenler İçin: Yüzüklerin Efendisi Dizisi aslında bir kitap uyarlaması.
Orta Dünya hakkında bilgisi olan herkes biliyordur fakat bilmeyenler için şunu söylemek gerek: Yüzüklerin Efendisi dizisi, 1954 yılında ünlü yazar J.R.R Tolkien‘in kaleminden çıkan bir romanın uyarlamasıdır. Bu seriden daha önce aynı yazar “The Hobbit“ adlı bir roman serisi daha yazmıştır. Bu hikayelerin her ikisinde de büyücüler, cüceler, elfler, orklar ve tabii ki hobbitler gibi efsanevi yaratıklar bulunuyor.
“The Hobbit“ serisi, Shire‘da ki evinin güvenliğinden uzakta, inanılmaz derecede tehlikeli bir maceraya atılan ünlü hobbit Bilbo Baggins‘i anlatıyor. Bilbo, seyahatleri sırasında The One Ring‘i (Tek yüzük) buluyor ve beraberinde eve götürüyor. “Lord of the Rings” serisi ise, daha yaşlı bir Bilbo‘nun Yüzüğü genç kuzeni Frodo‘ya vermesiyle başlıyor. Frodo, daha sonra bu yüzüğü ortadan kaldırabileceği tek yer olan Mordor‘da ki Mount Doom‘da (Hüküm dağı) yüzüğü yok etmek için bir hikayeye atılıyor. Orijinal yayınlarından bu yana hem “Hobbit“ hem de “Yüzüklerin Efendisi” nin birden çok uyarlaması olmuştur. Ama en önemlisi, Peter Jackson tarafından yönetilen “Yüzüklerin Efendisi” ve “Hobbit” ‘in (aynı zamanda bir üçleme olarak) beyaz perdeye aktarılmasıdır.
Bahsettiğimiz gibi, bu romanların en bilinen uyarlamaları Yeni Zelandalı yönetmen Peter Jackson tarafından yönetilen filmler oldu. Jackson‘ın üçlemesi (2001-2003 arasında piyasaya sürülen filmlerde) gerçek bir finansal başarı öyküsüydü. The Lord of the Rings: The Return of the King gişede 1 milyar dolar barajını aşmayı başardı. Ayrıca, The Lord of the Rings: The Return of the King o yılın resmen tüm Oscar’ları süpürdü ve aday olduğu 11 kategorinin hepsini kazandı. Üç film boyunca En İyi Makyaj’dan, En İyi Film’e kadar değişen kategorilerde alınan toplam 30 Oscar adaylığı arasından The Lord of the Rings üçlemesi ödüllerin 17’sini kazandı.
2Dizi Geçmiş Zamanı Anlatacak
Amazon Prime tarafından ilk duyurulduğunda dizinin diğer iki uyarlama ile aynı dönemi anlatacağı düşünülüyordu. Fakat geçtiğimiz mart ayında dizinin Aragorn‘un (filmlerde Viggo Mortensen tarafından canlandırılan) merkezde olacağına dair söylentilerle birlikte, yapımın aslında geçmiş zamanı (diğer uyarlamalardan öncesi) anlatacağı doğrulandı. Yüzüklerin Efendisi Twitter profili tarafından yayınlanan Orta Dünya haritaları, karakterlerin zamanından çok önce var olan toprakları bizlere gösterdi. Ayrıca, dizide Aragorn’un atalarının evi olan Númenor adası da yer alacak.
“Hobbit“ ve “Yüzüklerin Efendisi” roman ve film üçlemesi, İkinci Çağ’dan binlerce yıl sonra, Üçüncü Çağ’ın sonuna doğru gerçekleşiyor. Öte yandan İkinci Çağ, Sauron‘un diğer tüm Rings of Power‘a (Güç yüzükleri) hükmetmek için One Ring‘i yarattığı dönemdir de.
Smeagol, yüzük ile karşılaştığında, 2000 yıldan fazla bir süredir kaybolmuştu. İkinci Çağ’ın geçtiği dizide ne kadar zemin kapsanabileceğini merak ediyorsanız, İkinci Çağ’ın 3.441 yıla yayıldığını unutmayın.
3Tarihin en yüksek bütçesine sahip dizisi
2017’de Amazon‘un Yüzüklerin Efendisi‘nin haklarını satın aldığı ve Netflix‘e karşı bir teklif savaşı kazandığı bildirildiğinde, bu satışın değeri 250 milyon dolardı. Bu sayı tek başına onu şimdiye kadarki en pahalı televizyon dizisi yaptı. Ancak daha sonra The Hollywood Reporter, tüm dizinin prodüksiyon masrafları (oyuncu seçimi, yapımcılar, görsel efektler vb.) nedeniyle 1 milyar dolardan fazlaya mâl olacağını bildirdi. Elijah Wood, röportaj sırasında bu olaya “Bu benim için çılgınca!” diyerek tepki gösterdi.
4Dizide kitapta olmayan bazı ögeler ya da karakterler görebiliriz
Amazon, Yüzüklerin Efendisi için 250 milyon dolarlık anlaşma ile dizinin beş sezondan oluşacağını duyurdu. Bu beş sezon, baştan sona en az bir tam hikâyeyi anlatabilir. Anlaşma aynı zamanda, Orta Dünya‘nın daha da fazla potansiyelini ortaya koyabilecek olan bir yan diziye de izin verdi. Kasım 2019’da Deadline, Amazon’un serinin ikinci sezonunu resmen sipariş ettiğini ve halihazırda çalışmalarda olduğunu doğruladı. Rapora göre, piyasaya sürülecek olan bu iki dizisi arasında oldukça kısa bir bekleme süresi olacak.
“Yeni karakterler ekleyebilir ve birçok soru sorabilirsiniz, örneğin: Sauron bu arada ne yaptı? Morgoth yenildikten sonra neredeydi? Teorik olarak, Tolkien bunu tarif etmediği için Amazon bu sorulara cevapları kendi icat edebilir,” – Tom Shippey
5Dizinin çekimleri hâlâ devam ediyor.
Korona virüs salgını nedeniyle dönemin her yapımı gibi Yüzüklerin Efendisi dizisi de başta ertelenmişti. Bu duraklama, dizinin çekimlerine başladıktan bir ay ve Yeni Zelanda, ülkeyi korona virüsten korumak için, ülkeye giren vatandaşlar ile ziyaretçiler için 14 günlük zorunlu karantina da dahil olmak üzere koruyucu göç önlemleri aldıktan sonra geldi. Dizinin ekibi çekime 2019 Eylül ayında devam etmeyi hedefledi ve The Hollywood Reporter, Aralık ayında Yeni Zelanda’da yapımın başladığını doğruladı.
Yüzüklerin Efendisi dizisi hakkında şu anda bilinen her şey bunlardan ibaret. Bizleri takip ederek daha başka haberler geldiğinde ilk sizlerin haberi olabilir. Ayrıca dizi hakkında beklentilerinizi yorum atmayı unutmayın…
Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş
ve kesilmemiş versiyonunu sonunda izleyebildim, kesinlikle onu izleyin. en azindan biraz daha fazla izlemiş olursunuz. kitabına hala yaklaşamaz ama uzun versiyonu, kisa versiyonunda daha uzun olduğu için güzel.
katıldım
Güzel bir anlatıcı dil teşekkurler :)
diziyi sabırsızlıkla bekliyorum 🙂
mükemmel bi dizi olacak. sabırsızlıkla bekliyorum.
Rekor bütçe ile (umarım) iyi bir yapım bekliyor bizi. Elinize sağlık güzel yazı olmuş.